22 april 2021
  • Röda kuvertet
  • Efterlevandeskydd
  • Pensionsskolan

Varför är det viktigt med det röda kuvertet?

Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den totala pensionen. Det är också den överlägset största delen av din pension som du kan vara med och påverka själv genom olika valmöjligheter. I genomsnitt får Sveriges privatanställda tjänstemän med ITP 2 7 300 kronor per månad i tjänstepension utöver den allmänna pensionen.

Tjänstepension blir en allt viktigare del av den totala pensionen. Den som helt saknar tjänstepension får ofta klara sig på mindre än halva lönen i pension. Den som har tjänstepension får ofta två tredjedelar av lönen i pension.

Nio av tio anställda har idag tjänstepension, de allra flesta har en kollektivavtalad tjänstepension via sitt arbete. Har din arbetsgivare kollektivavtal så finns det alltid tjänstepension och för tjänstemän i det privata näringslivet så heter den ITP.

Den som har tjänstepensionen ITP 2 får i genomsnitt 7300 kronor i månaden att lägga till den allmänna pensionen, alltså den delen som kommer från staten. För alla anställda som har ITP betalar arbetsgivare in minst 4,5 procent av bruttolön (lönen före skatt) i tjänstepension varje månad. Vill du veta hur mycket just din arbetsgivare betalar för dig med ITP 1 så kan du se det här. Länk till annan webbplats.

Collectums årsbesked och minPension.se

Det röda kuvertet med årsbesked från Collectum är en bra påminnelse att se över din pension. En bra start är alltid att logga in med Bank-ID på minPension.se Länk till annan webbplats., som är ett samarbete mellan staten och pensionsbranschen, här får du en samlad bild över hela din pension. Det som är bra med minPension är att den svarar på den vanligaste frågan kring pension, nämligen vad får jag i månaden i pension? Här kan du alltså se all tjänstepension plus den allmänna pensionen från staten sammanfattad i en prognos som presenteras i kronor per månad (före skatt).

Val som du kan göra för din pension

Hos minPension så ser du också i viss mån vilka val du har gjort. De viktigaste valen här är hur pensionskapitalet förvaltas och vilket efterlevandeskydd du och din familj behöver. Har du ITP och inte gjort något val så hamnar du i ett förval alternativ som vi på Collectum har upphandlat. För ITP så heter det Alecta, de sköter då all kapitalförvaltning åt dig. För dig som kan och vill finns möjlighet att göra egna val i det upphandlade utbudet, mer information om vilka alternativ som finns hittar du här Länk till annan webbplats.. Länk till annan webbplats.

Det andra valet är efterlevandeskydd Länk till annan webbplats.. Det är ett skydd för dig och din familj om det värsta skulle inträffa. Det finns dels ett återbetalningsskydd, som innebär att din familj får det pensionskapital din arbetsgivare har betalat in åt dig om du avlider. Dels finns det familjeskydd, det liknar en livförsäkring. Dessa val är inte förvalda utan de måste man själv välja till och väljer dem gör man på Mina sidor Länk till annan webbplats. på collectum.se.

Det röda kuvertet skickas ut av Collectum som ägs av Svenskt Näringsliv, Förhandlings- och samverkansrådet PTK, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

Pensionsskolan

Slutligen vill jag passa på att tipsa om Pensionsskolan Länk till annan webbplats. som mina kollegor har tagit fram. Den ger en bra överblick över pensions olika delar och hur systemet funkar. Här hjälper vi dig att få överblick och koll på vad du behöver göra – så kan du ägna dig åt annat i livet sedan. Det tar bara 10 minuter.

exempelbild