Vad tjänar du i tjänstepension?

 In Arbetsgivare, ITP, Tjänstepension

Kanske pratar du om din lön med dina vänner. Kanske vet du vem som har tjänstebil och vem som får träna på arbetstid. Men vet du vem av er som har tjänstepension och inte? Det känns antagligen konstigt att föra på tal, men faktum är att tjänstepensionen är den största förmånen av dem alla.

Vi på Collectum har räknat på hur mycket personer i olika yrkesgrupper totalt får i tjänstepension under ett yrkesliv. Se vår rapport här: Collectums Pensionsindex 2012.

Vi tänker oss en ingenjör, en ekonom, en personalvetare, en ekonomiassistent och en kundservicemedarbetare. De börjar alla börjar jobba i år med löner från 22 000 till 31 000 kronor och får tre procents lönepåslag per år.

Sedan har vi summerat den tjänstepension dessa exempelpersoner tjänar in på ett helt arbetsliv. Det är inga kaffepengar vi pratar om:

  • Ingenjör: 5 761 000 kronor
  • Ekonom: 4 302 000 kronor
  • Personalvetare: 3 888 000 kronor
  • Ekonomiassistent: 3 055 000 kronor
  • Kundservice: 2 807 000 kronor

Det är presenterat i morgondagens penningvärde. Men även i dagens penningvärde blir det miljoner. TT rapporterar nu om vårt pensionsindex och de glömda miljonerna. Först ut att skriva om det var Helsingborgs Dagblad.

Tjänstepensionsavtalen är ganska lika för alla yrken. För den som har en hög lön kommer tjänstepensionen att stå för en stor del av det man ska leva av som pensionär.

Få väljer nog i dag arbetsgivare efter tjänstepension. Men man ska vara medveten om att det är miljoner det handlar om, och det vore väl trist att bli utan? Så nästa gång du tänker fråga vad någon tjänar, fråga gärna vad han eller hon tjänar i tjänstepension också.