Vad gör en valcentral?

 In Framtida pension, ITP, Pension, Pensionsvärlden, Tjänstepension

Jag var nyligen inbjuden till Minpensionspodden för att prata om just vad en valcentral generellt gör och framför allt vad vi på Collectum gör för alla som har ITP.

För dig med kollektivavtalad tjänstepension är valcentralen det nav dit du alltid kan vända dig för att få reda på vad som gäller din tjänstepension och vilka val du kan göra. De stora valcentralerna är Collectum för privatanställda tjänstemän, Fora för privatanställda arbetare, SPV för de statlig anställda och Pensionsvalet (KPA) för de flesta anställda inom kommun och landsting.

Vi på Collectum är länken mellan alla de tjänstemän som har tjänstepensionen ITP, arbetsgivarna som betalar in pension för sina anställda tjänstemän och försäkringsbolagen som förvaltar ITP-pensionerna till dess det är dags att de betalas ut.

Vårt arbete börjar med att vi på uppdrag av våra ägare upphandar de försäkringsbolag som tjänstemännen kan välja att placera sin tjänstepension i. För att ha chans att komma med som valbart alternativ krävs att försäkringsbolagen kan visa upp god historisk avkastning och låga avgifter. Allt för att pensionen ska bli så hög som möjligt. Genom våra tidigare upphandlingar har avgifterna sänkts med i genomsnitt 65 procent! Just nu förbereder vi och kollektivavtalsparterna nästa upphandling som ska vara klar under 2018.

Vilket av de upphandlade försäkringsbolagen du som är tjänsteman vill placera din tjänstepension i, väljer du hos oss. Vi har också information om hur du kan påverka din tjänstepension genom att välja bolag, sparform och skydd för efterlevande. Hos oss kan du se dina val och du kan även flytta intjänat kapital till ett annan upphandlat försäkringsbolag om du inte är nöjd med det bolag du har idag.

Vill du höra mer om vad vi på Collectum gör, om tjänstepension och om vår sajt pratapension.se, lyssna här!