Vad är väl en bal på slottet – jämfört med Almedalen?

 In Almedalen, Framtida pension, Okategoriserat, Pension, Pensionsålder, Tjänstepension

Så här en vecka efter Almedalen börjar alla intryck mogna. Många var seminarierna och det var svårt att välja vilka man skulle gå på. Alla jag valde i år var intressanta och gav något.

Det de flesta seminarierna som jag gick på handlade om hur vi i framtiden ska arbeta för att få den pensionsnivå vi vill ha. Eller egentligen vilken pensionsnivå alla vi pensionsnördar tycker att man borde ha. Det är ju ett faktum är att vi lever allt längre, och det gör frågan om pensioner allt mer intressant.

Genom att vi lever längre gäller det numera att välja mellan lite olika alternativ för att förbereda sig inför pensionen:
– Vill jag jobba längre, det vill säga börja arbeta tidigare och eller arbeta upp i högre ålder?
– Vill jag betala in extra pengar till min pension på något sätt, till exempel genom att löneväxla?
– Eller vill (kan) jag leva på en lägre nivå, sådär 45-50 procent av lönen när jag blir pensionär?

Kanske kan en blandning av lite extra inbetalning och något års extra arbete vara ett sätt. Något annat att tänka på är dessutom att det egna ansvaret ökat genom att vi alltmer gått över till premiebestämda pensionsförsäkringar, där valet av placering – och därmed också risken – vilar på individen.

Valen blir fler än förut, och det är nog det som gör att många skjuter fram sina val. Men det tar inte lång tid att få lite kontroll. Att gå in på Min pension är det första steget. Där får du en bra överblick. Därefter så kan du som är ITP ansluten gå in på PTKs rådgivningssida. Där kan du enkelt få personliga råd och rekommendationer anpassade efter din livssituation just nu.

Så ta fram din dator, platta eller telefon en dag när solen inte lyser sådär jättemycket och skaffa dig lite koll.

Ha en skön sommar!

Almedalen
Foto: Malin Ericsson/Region Gotland.