Tjänstepensionens dag – eller droppen urholkar stenen

 In Arbetsgivare, Framtida pension, Pension, Pensionsvärlden, Tjänstepension, Tjänstepensionens dag

Så är den här igen, Tjänstepensionens dag – årets mest självklara dag att prata om tjänstepension.

Jag hoppas att många arbetsgivare ser fördelarna med att berätta om den tjänstepension de har på sin arbetsplats. Redan under rekryteringsprocessen, men också regelbundet med den anställda personalen, exempelvis under lönesamtal.

Det är lite som droppen som urholkar stenen, det här med att vi ”tjatar” om att tjänstepensionen är en viktig del av pensionen. Det är glädjande nog allt fler som inser vikten av tjänstepension i den totala kompensationen man har som anställd.

Som Dagens Industri rapporterade igår så är nu tjänstepensionen den förmånen som värderas högst bland unga. Hela 40 procent av dem mellan 15 och 29 år tycker att tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen, enligt en ny Sifoundersökning som aktörerna bakom Tjänstepensionens dag låtit göra. Riktigt roligt tycker jag.

För faktum är att för en person med en lön på 28 000 kronor i månaden så är tjänstepensionen värd ca 15 000 kronor per år medan exempelvis ett gymkort från arbetsgivaren är värt ca 3 000 kronor per år.

Men det gäller även för den som söker nytt jobb att vara lite aktiv. Fråga alltid själv om det ingår tjänstepension i jobbet du söker. För det viktigaste pensionsvalet i livet gör du i praktiken när du väljer arbetsgivare. En lämplig lägsta premienivå kan vara 4,5 procent på löner upp till 37 000 kronor per månad och 30 procent över det av din lön. Och kom ihåg att kostnaden för sjukpension ska tillkomma utöver.

Finns det kollektivavtal på arbetsplatsen där du söker jobb är de här nivåerna garanterade.

tjanstepensionensdag.se har jag och mina pensionsexpertkollegor samlat våra vassaste tips för en bättre pension. Läs dem idag!

Ha en riktigt bra Tjänstepensionens dag och använd den till att informera er om just er tjänstepension.

Och du har väl inte missat filmerna om tjänstepension med Martin Björk? Kolla in dem idag annars!