Tjänstepension i alla lägen

 In ITP, Pension, Sjukpension, Tjänstepension

Benbrott_färg_öppenspisAtt det lönar sig att arbeta hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension har vi skrivit om tidigare men det är inte bara för ålderspensionen som tjänstepensionen är viktig.

I kollektivavtalad tjänstepension ingår nämligen en sjukförsäkring. Om du skulle bli sjuk får du, tack vare den, en sjukpension som kompletterar den sjukpenning du får från försäkringskassan. Dessutom betalas premien till din tjänstepension av en så kallad premiebefrielseförsäkring under den tid du är sjukskriven.

För att snabbt få sjukpensionen är det viktigt att din arbetsgivare anmäler att du blivit sjuk. Men om arbetsgivaren skulle missa detta så behöver du inte vara orolig. Försäkringen gäller och sjukpensionen betalas ut retroaktivt så fort försäkringsbolaget får information om din sjukdom. Men det är ju synd att inte få pengarna när man är sjuk och som mest behöver dem, så bäst är förstås att det blir rätt från början.

Tjänstepensionen är alltså något du har nytta av inte bara när det är dags att gå i pension – utan i alla lägen, hela arbetslivet.