Tjänstepension – den bästa förmånen

 In Framtida pension, ITP, Pension, Pensionsvärlden, Tjänstepension, Tjänstepensionens dag

Idag är det Tjänstepensionens dag, årets mest självklara dag att prata om tjänstepension!

Glädjande nog är tjänstepensionen den populäraste löneförmånen bland svenskarna idag, något den var långt ifrån bara för några år sen.

Men det är främst äldre som uppskattar tjänstepensionen. Många yngre tycker fortfarande att friskvårdsbidraget den viktigaste löneförmånen. Jag funderar på om de vet hur mycket tjänstepensionen är värd. För en person med en lön på 31 000 kronor i månaden, är tjänstepensionen värd hela 16 700 kronor per år. Ett gymkort från arbetsgivaren är värt runt
3 000 kronor per år.

Har du inte tjänstepension kan du ju alltid göra som Messiah Hallberg gör i den här filmen och försöka hitta en partner med en fet tjänstepension.

Ett enklare sätt är att frågar om tjänstepension när du söker jobb. Finns inte kollektivavtal, är det minsta du ska göra att förhandla dig till en annan tjänstepension. Eller  kanske rent av ta ett annat arbete, om du har möjlighet.

Tyvärr var det bara två av tio personer som tog upp frågan om tjänstepension vid sin senaste anställningsintervju. Det visar en Sifoundersökning som aktörerna bakom Tjänstepensionens dag låtit göra.

Jag hoppas att Tjänstepensionens dag kan bidra till att alla, både arbetsgivare och blivande anställda, framöver diskuterar tjänstepension när de pratar anställningsvillkor, på samma sätt som man diskuterar lön eller andra förmåner.

Tjänstepensionen kommer nämligen att vara en viktig del av din framtida inkomst. Det är den du ska leva på när du börjar ditt liv som pensionär.