Sverige, vi har ett resultat!

 In Framtida pension, ITP, Okategoriserat, Pension, Pensionsvärlden, Tjänstepension, Upphandling

Så kommer det att låta imorgon kväll när Melodifestivalen 2018 avgörs och flera veckors drama om vem som ska vinna schlagerfinalen äntligen får sin upplösning.

Men, redan i dag kan vi på Collectum ge Sverige ett resultat! Och då särskilt Sveriges privatanställda tjänstemän. För nu är det klart vilka försäkringsföretag som kommer att vara valbara under de närmsta fem åren för nästan två miljoner tjänstemän som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP.

Det har varit en hård mångkamp för de försäkringsföretag som deltagit i ITP-upphandlingen. Bland annat har de tävlat i produktkonstruktion, förvaltningsskicklighet, avgifter och kostnader.

Nu, efter över tre månaders sammanställning, beräkning och utvärdering, har vi resultatet. Det är fem bolag som kommer att vara valbara inom traditionell försäkring och fem som kommer att vara valbara inom fondförsäkring.

Effekten för tjänstemännen blir ännu lägre avgifter och högre kvalitet med bland annat en bättre modell för pensionsutbetalningar som ger mer i plånboken efter pensionering.

De försäkringsföretag som kommer att vara valbara inom traditionell försäkring från den 1 oktober 2018 är Alecta, AMF, Folksam, SEB och Skandia. Det betyder att SEB tillkommer medan övriga är valbara redan idag.

De utvalda försäkringsföretagen inom fondförsäkring är Danica, Handelsbanken, Movestic, SPP och Swedbank. Här är Handelsbanken och Movestic nya medan AMF och SEB, som idag är valbara inom fondförsäkring, kommer att få lämna de utvaldas skara.

Sammantaget kan vi konstatera att ITP-upphandlingen återigen bidragit till mesta möjliga pension till tjänstemännen. Snacka om resultat, Sverige!