Sommar, sommar, sommar

 In Allmän pension, ITP, Tjänstepension

I hängmattan, på badstranden eller vid köksbordet satt jag ofta och lyssnade på radions sommarpratare under många år. Särskilt bra var programmen med den klassiske sommarprataren Torsten Ehrenmark. Jag gillar hans program så mycket att jag ibland lyssnar på dem igen. Vill du också göra det finns några av dem här.

Det första avsnittet av Sommar i P1 sändes i juni 1959, ett halvår innan Sverige fick ATP, den allmänna tilläggspension som de flesta pensionärer i dag har. Vi som jobbar nu tjänar in vår pension enligt en annan modell, där livsinkomsten avgör vilken allmän pension vi får. Vi har också större valmöjligheter i dag och kan själva välja vilka fonder vi vill att delar av våra pensionsmedel ska placeras i.

En del tycker att det är lite krångligt att välja fonder själv. Det är inte alltid så lätt att veta vilka fonder som passar just ditt pensionssparande. Därför finns det också hjälp att få. Hos PTK:s rådgivningstjänst kan du som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP få goda råd om hur du kan placera dina pensionsmedel på ett bra sätt. Vill du inte göra aktiva fondval finns förvalda produkter, både för den allmänna pensionen och för tjänstepensionen ITP, som du placeras i om du inte väljer. De är kvalitetssäkrade, har låga avgifter och är ofta bra val.

När du har lyssnat färdigt på dagens sommarpratare, eller kommer hem från badstranden, föreslår jag att du tar en stund och funderar på om du vill göra aktiva val för din pension.