Snabba cash kontra livet deluxe

 In Framtida pension, ITP, Pension, Pensionsålder, Tjänstepension

”Har du snabba cash att hämta?”, löd en rubrik i Expressen den 7 februari. Artikeln uppmuntrar läsaren att ta ut sina pensionspengar i förtid för att få ”snabba cash”. Mycket kan sägas om pensioner men snabba pengar har nog aldrig varit något som man brukar nämna i sammanhanget.

Din pension, och speciellt din tjänstepension, är ett långsiktigt sparande som är tänkt att du ska ha istället för lön när du inte länger arbetar. När man läser artikeln i Expressen kan man få intrycket av att det bara är att lyfta luren så snart du fyllt 55 och ringa runt för att hämta ut dina tjänstepensionspengar i en klump. Så enkelt är det nu inte.

För att få ut tjänstepensionen i förtid kan till exempel krävas att du går ner i arbetstid, alternativt slutar jobba helt. I de allra flesta fall är det ”snabbaste” sättet att få ut tjänstepensionen utbetalningar under en femårsperiod.

Att få ut ett engångsbelopp, ett så kallat återköp, är ganska ovanligt och det finns regler kring hur stort kapitalet får vara. Trots vissa sakfel och tveksamma råd om pensionen tycker jag att artikeln i Expressen sätter fingret på en viktig fråga, nämligen bristen på information när det gäller just uttag av tjänstepension. Här behöver vi aktörerna på området bli bättre på att ge råd om hur någon som närmar sig pensionen kan tänka för att ta ut sin tjänstepension på bästa sätt.

Även om snabba cash rimmar illa med tjänstepensionstanken så har jag inget emot kopplingen till Jens Lapidus-titlar. Personligen föredrar jag den mer långsiktiga ”Livet deluxe”. Det är ju det tjänstepensionen kan ge dig när det fungerar som bäst – guldkant på hela din tid som pensionär, inte bara de första fem åren.