Säkra upp din pension om du jobbar deltid

 In Återbetalningsskydd, Familjeskydd, Framtida pension, ITP, Pension, Tjänstepension

I måndags såg jag på TV4 Nyhetsmorgon. Där pratade sjuksköterskan Torun Carrfors, socialförsäkringsminister Ulf Kristensson och PTK:s pensionsexpert Dan Wallberg om ett angeläget ämne – nämligen pensionsutfallet för halva Sveriges befolkning – kvinnorna.

Sammanfattningen av inslaget lyder: Hälften av alla kvinnor kommer få en inkomstpension som ligger under fattigdomsgränsen. Två anledningar kan vara att kvinnor väljer att jobba deltid och jobbar inom låginkomstyrken.

Att arbeta deltid under en period i livet kan vara den bästa lösningen för stunden, men det är viktigt att vara medveten om att det får konsekvenser för den framtida pensionen. Om du ändå väljer, eller måste, arbeta deltid så finns det några saker att tänka på som kan minska tappet i din pension. Något att följa är de tre råd Dan Wallberg gav i Nyhetsmorgon:

1. Jobba på en arbetsplats som har kollektivavtal.

2. Se till att maken/makan för över sin premiepension till dig.

3. Ta bort onödiga efterlevandeskydd.

Här och här har jag tidigare skrivit om hur du kan resonera kring att ha eller inte ha efterlevandeskydd och återbetalningsskydd i din tjänstepension. Här kan du läsa mer om hur man för över premiepensionen så att man kompenserar varandra för att en av er arbetar deltid.

Oavsett vilka val du gör i livet, se till att du gör medvetna val.