Måste jag spara privat till pensionen?

Enligt en undersökning som vi låtit Sifo göra trodde mer än var tredje svensk att det viktigaste för att få en hög pension är att spara privat. Men det som gör den största skillnaden är faktiskt tjänstepensionen.

Privat
sparande

Se till att du har tjänstepension

Har du, som de flesta, allmän pension och en tjänstepension kan du räkna med att få runt 60 procent av din lön i pension. Har du inte tjänstepension kommer du att få mindre än hälften av lönen.

De som blev pensionärer förr kunde räkna med runt 70 procent av lönen i pension. Så är det inte längre. Den allmänna pensionen, som baseras på hela livets inkomst, ger inte lika höga pensionsnivåer idag som det tidigare systemet gjorde. Därför har tjänstepensionen blivit extra viktig.

Kolla din prognos!

Men svaret på frågan då, bör man dessutom spara på egen hand? Det beror på vad du har för förväntningar på ditt pensionärsliv. Därför kan det vara bra att känna till vad du kan vänta dig i pension i förhållande till den inkomst du har idag.

Det du behöver göra är helt enkelt att kolla din prognos på Minpension.se och bedöma om din pension kommer att räcka till den levnadsnivå du vill ha. Gör den inte det behöver du spara på egen hand.

Tips!

Det viktigaste för en trygg pension är att se till att du har tjänstepension. Vill du även spara själv finns det några saker att tänka på:

Avdragsrätten för privat pensionssparande har tagits bort. Ett bättre alternativ kan vara ett investeringssparkonto. Ett annat sätt att spara är att amortera på bolånen.

Ha koll på avgifterna. En hög avgift gröper ur sparkapitalet.

Kolla din pensionsprognosMinpension.se en gång per år.

Bra att veta

Inkomsterna under ditt liv påverkar hur mycket du får i pension. Vilka val du gör längs vägen kan få betydelse. Kort kan man säga att ju längre tid du arbetar och ju högre lön du har desto högre pension kommer du att få.

mobile_parts

Få koll på delarna

Inkomsterna under ditt liv påverkar hur mycket du får i pension. Vilka val du gör längs vägen kan få betydelse. Kort kan man säga att ju längre tid du arbetar och ju högre lön du har desto högre pension kommer du att få.

Få koll på helheten

Checklista

Det här behöver du göra för att få koll på din pension. Det är lättare än du tror!

Gör en prognos

Bästa sättet att få koll på pensionen är att göra en personlig prognos. Du kanske blir glatt överraskad!

Personlig rådgivning

För dig som är tjänsteman i privat sektor finns personlig hjälp att få på radgivningstjanst.se

Gör val för din tjänste­pension

 Vet du inte vart du ska vända dig? Vi hjälper dig, läs mer här.

Privatanställd
tjänsteman

Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal gör dina tjänstepensionsval hos Collectum.

Privatanställd
arbetare

Du som är privatanställd arbetare med kollektivavtal gör dina tjänstepensionsval hos Fora.

Kommun- eller
regionanställd

Du som är anställd i kommun eller region gör dina tjänstepensionsval hos Valcentralen eller Pensionsvalet.

Statligt anställd

Du som är statligt anställd gör dina tjänstepensionsval hos Statens tjänstepensionsverk.