Planerar du att byta till drömjobbet 2017?

 In Allmän pension, Arbetsgivare, Framtida pension, ITP, Pension, Pensionsålder, Pensionsvärlden, Tjänstepension

Nu är det slut på årets korta julledighet. Under avkopplingen kring jul är det många som passar på att fundera på framtiden. Många nyårslöften handlar om att byta till drömjobbet under 2017.

Byter du arbetsgivare finns mycket att tänka på. Lönen är förstås en del. En annan är tjänstepensionen. Då den statliga allmänna pensionen har urholkats av olika skäl under en lång rad år, har det gjort att tjänstepensionen är ännu viktigare för att ge dig en ekonomiskt trygg tillvaro som pensionär.

Den som bara har allmän pension får räkna med att få cirka 45 procent av sin tidigare lön att leva på varje månad, medan den som har kollektivavtalad tjänstepension kan få ytterligare 10–20 procent om man slutar arbetar vid 65.

Idag räknar nästan hälften av svenskarna med att jobba efter 65 års ålder, enligt en färsk Sifoundersökning som Collectum har beställt, och som bland annat Ekot berättat om.

Kanske många av dem som svarat att de behöver arbeta längre har insett att nivån på den allmänna pensionen sjunker allt mer och att det är en för låg nivå att leva på. Ett eller ett par år extra på jobbet ger alltid mer att leva på, men att ha tjänstepension under hela arbetslivet kan göra stor skillnad i plånboken som pensionär.

Att skaffa sig ekonomiskt utrymme som pensionär genom eget sparande är mycket svårt. För att kompensera för utebliven tjänstepension kan man behöva spara upp till flera tusen kronor av lönen varje månad.

Drömjobbet borde alltså finnas hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Om det finns kollektivavtal ingår alltid tjänstepension med bra villkor. Annars behöver du ställa frågan redan i samtalen inför din nya anställning. Ingår inte tjänstepension i anställningen – förhandla dig till det! En drömarbetsgivare ger dig bra lön både nu och i framtiden.

Och om du nu vill ge ett nyårslöfte, gör det till en vana att gå in på www.minpension.se en gång om året. Där får du koll på hela din pensionärsekonomi: den allmänna pensionen, tjänstepensionen och det egna sparandet. Bara tjänstepensionen kan handla om minst en miljon kronor när det är dags att sluta jobba, och visst är det värt en tanke någon gång om året?