Pensionsrådgivarna tjänar storkovan på din pensionsångest

 In Försäkringsförmedlare

Upp till en halv miljon kronor av din pension kan försvinna när försäkringsförmedlarna tar betalat för de råd de ger. Det visar färska beräkningar som SvD publicerar idag. Där säger en företrädare för en av de största försäkringsförmedlarna att de tar 6 procent på premien. Det betyder att det som betalas in till pensionen minskar med 6 procent varje år. Till det kommer dessutom den avgift som försäkringsbolaget tar ut.

Jag vet att många tycker att avgifter och pensioner är så svårt, men jag vill hävda att det inte är så krångligt. Du kan jämföra med ett bolån. Får du en procents högre ränta på lånet, så ger det ett ordentligt avtryck i din privatekonomi. Samma sak är det med avgifter på pensioner.

Ta till exempel en person som är 35 år som väljer att flytta pensionen till ett bolag med lägre avgift. Hon sänker sin avgift från 1,5 procent till 0,5 procent och det kan ge upp till 25 procents högre pension.

Avkastningen och avgiften är precis lika viktiga för att man ska få en bra pension. Men den stora skillnaden är att avgiften känner du till på förhand, medan det enda man kan säga om avkastningen är hur den sett ut historiskt. Vi vet alla att börsen går upp och ned. Men avgiften betalar du år efter år oavsett hur börsen går. Därför är det viktigt att se till att inte betala onödigt höga avgifter, eftersom de gröper ur din pension.

De höga avgifterna som försäkringsförmedlarna tar ut gäller för de tjänstepensioner som inte är kollektivavtalade och för dig som har gjort ett så kallat tiotaggarval. Det kan man göra om man har en lön över 42 000 kronor i månaden.

Har du tjänstepensionen ITP kan det vara skönt att känna till att vi har förhandlat ned avgifterna rejält. 2007 ledde till att avgifterna sänktes med i genomsnitt 65 procent och 2010 blev resultatet att avgifterna sänktes med 44 procent på fondförsäkring. Det innebär att mycket mer av premien går till din plånbok istället för till försäkringsbolagens vinster.

I artikeln i SvD står att den 30-årige pensionssparare som tar hjälp av någon av de två största försäkringsförmedlarna kan räkna med att ha betalat nästa en halv miljon kronor i avgifter vid pensioneringen. Se till att du inte är av dem som bygger försäkringsförmedlarnas vinster utan att dina pensionspengar hamnar där de hör hemma. I din plånbok.