Ojämställt arbetsliv, ojämställd pension

 In Allmän pension, Förmånstagare, Framtida pension, ITP, Pension, Premiepension, Tjänstepension

Fika_färgI morgon är det internationella kvinnodagen. Vissa passar då på att köpa blommor till dem de tycker om, andra ser det som ett bra tillfälle att peka på områden där jämställdheten brister.

Även om det svenska pensionssystemet i sig inte gör skillnad mellan könen så finns det ett enormt glapp mellan den pension som faktiskt betalas ut till kvinnor och män.

I dagarna har Pensionsmyndigheten tagit fram en karta över landet som visar skillnaderna mellan pensioner och inkomster för personer över 65 år. Analysen visar att pensionen är mest jämställd i kommuner där lönerna är lägre. Läs Pensionsmyndighetens pressmeddelande här.

Pensionsmyndighetens pensionsekonom Kristina Kamp ger också tre kloka råd för att höja sin pension, som vi bara kan instämma i:

  1. Försök höja din lön.
    Det är förstås lättare sagt än gjort att försöka höja lönen, men försök! Bland annat en studie från Saco förra året pekar på att kvinnor har mycket att tjäna på att ha lönesamtal – till och med mer än män.
  2. Se till att ha tjänstepension.
    Det blir allt viktigare för den framtida pensionen. På de flesta arbetsplatser finns kollektivavtalad tjänstepension – hur ser det ut där du jobbar? Om din arbetsgivare inte erbjuder bra pensionsvillkor, försök förhandla upp din lön så att du i stället kan avsätta pengar till ett privat pensionssparande.
  3. Arbeta heltid.
    Många års deltid gör skillnad. Det är viktigt att vara medveten om vilka konsekvenser det får att till exempel jobba deltid under småbarnsåren – vilket det fortfarande oftast är kvinnor som gör.

Om man som par vill minska glappet ger Pensionsmyndigheten ytterligare ett tips. Om du är gift eller partner kan den av er som tjänar mest välja att föra över delar av premiepensionen till den andra. Det kan vara ett sätt att kompensera den av er som tjänar mindre eller stannar hemma under småbarnsåren. Men i dag är det få som utnyttjar möjligheten. Läs mer på Pensionsmyndighetens hemsida om hur du gör.

Läs också vårt tidigare blogginlägg Tänk på pensionen när allt är rosenrött.