Nyårslöfte: På nästa jobb ska jag dubbla min pension

 In Arbetsgivare, Framtida pension, ITP, Pension, Tjänstepension

Så är glada julen slut, julegranen kastas ut och vi är alla tillbaka på våra jobb. I början på året är det nystart på många sätt. Det blir allt ljusare, gymkorten säljer som smör och många går i jobbytartankar.

Vi som jobbar med tjänstepension talar då gärna om vikten av att kolla hur det är med tjänstepensionen på de jobb som erbjuds. Det är faktiskt fortfarande så att bara knappt var tredje svensk, 32 procent, tror att den viktigaste faktorn för att få en hög pension är att jobba på en arbetsplats som erbjuder tjänstepension. Fortfarande tror fler, 35 procent, att privat pensionssparande är det som gör susen i pensionskuvertet. Det visar en ny Sifoundersökning som vi på Collectum presenterade i förra veckan.

Visst kan man spara privat om man behöver lite extra i pension men att ha tjänstepension är det viktigaste för att nå en bra pensionsnivå, särskilt om man har en lite högre lön. Till exempel kan en privatanställd ingenjör med tjänstepension räkna med att få cirka två tredjedelar, 65 procent, av sin tidigare inkomst i pension. Ingenjören utan tjänstepension får istället klara sig på hälften så mycket, 32 procent, av den tidigare inkomsten som pensionär.

Men det finns hopp. För ett tag sedan läste jag i Metro om en kille, lite över tjugo, som när han fick erbjudande om anställning på ett par olika företag, valde det som erbjöd tjänstepension.

Så jag tänkte börjar året med några konkreta råd till dig som funderar på att byta jobb:

  • Arbeta hos ett företag som erbjuder tjänstepension.
  • Om du själv får välja tjänstepensionsförvaltare på ditt nya jobb, välj då en tjänstepension med låga avgifter.
  • Om du har möjlighet – arbeta heltid.

God fortsättning!