Nåja, vad är ett seminarium i Almedalen?

 In Almedalen, Pension

Det kan ju vara trist och tråkigt och alldeles … alldeles intressant.

Under Almedalsveckan i Visby lockades jag särskilt av de seminarier som handlade om information kring pensioner. Hur ska vi i branschen få vår information att bli lättare att förstå? Frågan debatterades en hel del. Extra intressant var det när Psykologifabrikens Niklas Laninge presenterade rapporten ”Pensionsinformation på psykologernas vis”. Se i efterhand här.

Seminariet handlade om vad som styr oss människor när vi tar emot olika typer av information – och vad som gör att vi tar till oss information. Bland annat berättade Niklas Laninge att vår uppmärksamhet är som en muskel. En pigg och utvilad muskel har lättare att lyfta tungt. Och på samma sätt kan en utvilad hjärna lättare ta till sig viktig information.

Därför kan det vara en god idé att just under semestern passa på att se över sin pensionssituation. Det är förstås alltid viktigt att veta vad man kommer att få i pension. Men det spelar ingen roll hur enkel eller bra information som skickas ut, om vi inte har tid att ta den till oss.

I brist på tid och ork blir det lätt att avfärda information om pensionen som krånglig och komplicerad. Men prova att ta en titt i ditt röda kuvert när du är utvilad i sommar. Eller gå in på minpension.se och läs där. Jag tror du kommer att bli överraskad av hur mycket du förstår.