Livspusslet ger kvinnorna 36 procent lägre pension än männen

 In Allmän pension, Förmånstagare, Framtida pension, Pension, Tjänstepension

Livspusslet med arbete och små barn är stressande för många föräldrar och vad det ofta leder till är att kvinnorna jobbar deltid.

Själv jobbade jag 75 procent och minns mina torsdagar med höjd puls. Sprang till bussen. Hem för att hämta ridkläder och fixa mellanmål. In i bilen, till simhallen där sonen simmat med sin klass. Ridkläder på sonen. In i bilen, sonen åt mellanmålet där. In i stallet. Hjälpa sonen sadla hästen. Till dagis, hämta barn nr 2. Hem börja laga middag. Sluta laga middag. Ta med son nr 2 för att hämta son nr 1. Tillbaka hem. Fortsätta laga middag. Son nr 1 i badet. Son nr 2 framför tv:n. Och till sist middagen klar. Inte tänkte jag då på pensionen annat än som en hägrande oas av vila.

Färska siffror från SCB visar att kvinnor och män arbetar ungefär lika mycket sett över veckans alla dagar. Men män får i större utsträckning betalt för sitt arbete än kvinnor, som lägger mer tid på det obetalda hemarbetet. Resultatet av deltidsarbetet är lägre lön för kvinnan, lägre inbetalningar till pensionen och sedan också lägre pension. Medan mannen jobbar heltid och inbetalningarna till pensionen fortsätter som tidigare.

En koll av dagens pensionärer visar att kvinnor i genomsnitt har 11 775 kronor i månaden i pension. I den summan ingår allmän pension, tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande. Männen har i genomsnitt 18 416 kronor per månad i pension.

Det innebär att kvinnorna har 6 641 kronor mindre i pension varje månad! Om mannen och kvinnan har tagit ut skilsmässa innan de blir pensionärer så får kvinnan inte ens del av mannens högre pension, trots att hon egentligen bidragit till den.

Mitt bästa råd är att mannen betalar för en privat pensionsförsäkring till sin deltidsarbetande hustru eller för över sin premiepension. Känner du igen dig i det jag skrivit kan du läsa här om hur man för över premiepensionen.