Lite tid ger dig mer

 In ITP, Pension, Tjänstepension

Många säger att det är så krångligt med pensioner och det finns många i pensionsbranschen som gärna upprepar det. Men handen på hjärtat – är det verkligen så krångligt? Är det inte egentligen det här med att fatta beslut om vad man ska välja som stökar till det?

Den goda nyheten är att det finns mycket gjort för att underlätta för pensionssparare att välja. Eller inte välja – för det är ju också ett alternativ. Särskilt för dig som har kollektivavtalad tjänstepension där bra ickevalsalternativ ger en bra pension, även för den som inte gör ett aktivt val.

Börja med att spana in i princip hela din pension på minpension.se. Det går både snabbt och lätt att få en överblick av dina pensionsförsäkringar och göra prognoser för hur du skulle kunna ta ut dem. Där har du en bra start.

Numera finns också goda möjligheter att jämföra de olika försäkringsbolagen på ett opartiskt sätt. Konsumenternas Försäkringsbyrå har tagit fram en ny pensionsguide. Här hittar du viktig information som gör det lättare för dig att fatta beslut om vilka bolag som ska få förvalta din tjänstepension. Du kan jämföra bolagen med varandra och göra egna beräkningar som visar vad du betalar i avgifter och för ett eventuellt efterlevandeskydd.

Är du en av de privatanställda tjänstemännen som har ITP finns ytterligare hjälp att få via PTK:s rådgivningstjänst.

Det är alltså enkelt att få vägledning och hjälp i sina pensionsval. Allt du behöver göra nu är att avsätta lite tid för din pension. Det tjänar du på i längden.