Krångla inte till det!

 In Avgifter, Framtida pension, ITP, Okategoriserat, Pension, Pensionsvärlden, Tjänstepension

Hör du till dem som känner att du borde sätta dig in bättre i hur pensionssystemet fungerar? Som har en känsla av att du nog borde vara mer aktiv när det gäller din tjänstepension, men som inte vet vilka av alla val du borde göra? Då verkar du inte vara ensam.

Nyligen presenterade nationalekonomerna Johannes Hagen och Mikael Elinder en forskningsrapport via SNS med titeln ”Den komplexa tjänstepensionen”. Slutsatsen var att många tycker tjänstepensioner är krångliga.

En sak rapportförfattarna har rätt i är att ansvaret för att få en bra pension till stor del har förskjutits från staten till dig som individ genom alla olika val du kan göra för din pension. Alla dessa val tror jag att många tycker är svåra och krångliga. Men vad som är viktigt att komma ihåg är att du faktiskt inte behöver göra någonting!

Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal är alla placeringsalternativ kvalitetssäkrade. Man skulle till och med kunna säga att svenska företag med kollektivtal har en tjänstepension i världsklass för sina anställda tjänstemän. Och det alldeles oavsett om de gör egna, aktiva val eller inte. Du som inte vill välja har nämligen en av de bästa pensionsprodukterna som förval, med låga avgifter och bra utbetalningsalternativ.

Pension behöver alltså inte vara så krångligt. Det är många gånger enklare än du tror och enklare än många gärna vill få det att framstå som. Det finns nämligen de som tjänar på att många är osäkra och därmed benägna att köpa dyr rådgivning.

Men ofta räcker det att se över sin tjänstepension vid ett fåtal tillfällen i livet, till exempel är du börjar jobba eller byter jobb, när du får barn, när du närmar dig 55 år och när det är dags att gå i pension. Och vill du vara mer aktiv och behöver råd kring dina val finns PTK Rådgivningstjänst. Där får du opartiska och helt gratis råd. Det är inte omöjligt att det visar sig att du redan har en lösning som passar dig.

Så stressa ner och krångla inte till det. Har du kollektivavtalad tjänstepension kan du känna dig trygg med att du har en bra pension, även om du varken kan särskilt mycket om den eller har gjort aktiva val.