Klart danskarna är lyckligast – de har ju världens bästa pensionssystem

 In Allmän pension, Arbetsgivare, Framtida pension, Pension, Pensionsålder

Det svenska pensionssystemet kommer på femte plats i Mercers globala ranking av pensionssystem. På första plats kommer Danmarks system som beskrivs som robust, hållbart över tid och med bra skydd för individen.

Listan med Danmark i topp och Sverige som femma känns bekant. FN:s världslyckarapport 2013 visar att Sverige har världens femte mest lyckliga folk. Allra lyckligast är danskarna. När det gäller lycka är generositet, samhörighet och upplevd frihet för egna beslut i livet viktiga faktorer.

Exakt hur stark länken mellan lycka och pensionssystem är vill jag låta vara osagt. Men jag vill påstå att den sista lycka-faktorn, den om egna beslut i livet, spelar en stor roll även i pensionssammanhang.

De som är pensionärer i dag kunde mycket lättare räkna ut vad de skulle få i plånboken efter (minst) trettio år av nit och redlighet i rikets, eller i privata sektorns, tjänst. I dag är slutresultatet inte lika förutsägbart.

I en tillbakablick över pensionssystemets utveckling i Sverige kommenterar Niklas Mild i Affärsvärlden just förflyttningen av ansvar från stat och arbetsgivare till oss som individer. ”Det som påverkar pensionen numera hänger i huvudsak på hur världs- och samhällsekonomin utvecklas och de egna val vi gör.

Ett sådant val är hur länge du tänker jobba. En av de förbättringar som Mercer-rapporten föreslår för att Sverige ska komma högre i deras globala ranking är höjd pensionsålder. Att komma in i arbetslivet tidigt är ett annat sätt att öka sitt pensionsintjänande.

Fler viktiga frågor att ta ställning till är att jobba heltid, jobba vitt och inte minst att jobba för en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. (Om din arbetsgivare inte erbjuder tjänstepension så föreslår jag att du tar upp frågan till förhandling, som jag har skrivit om här) Om du uppfyller dessa kriterier kan du känna dig trygg den dag du går i pension. Om det är vägen till lycka eller ej får framtiden utvisa.