Jämställd pension men ojämställd pensionsnivå

 In Okategoriserat

Riksdagens pensionsgrupp har lagt fram en handlingsplan men ett antal punkter för ”en mer jämställd pension”. Vad de menar är att pensionsnivån inte är jämställd mellan män och kvinnor.

Här gäller det nämligen att hålla tungan rätt i mun. Just pensionen är jämställd. När det gäller pensioner är det ingen skillnad på män och kvinnor. Pensionsprodukterna behandlar alla lika, men pensionsutfallet blir olika för olika människor beroende på vilken lön man har och vilka livsval man gör. Eftersom män i genomsnitt har högre lön än kvinnor, blir männens pensionsnivå i genomsnitt högre.

Till följd av att man i debatten felaktigt pratat om ”ojämställda pensioner” har det tagit onödigt lång tid innan vi kommit dit vi är idag, och att det nu finns en handlingsplan. Jag tror att det fortfarande finns risk man går fel i vad som kan behöva göras för att vi ska få mer jämställda pensionsnivåer i Sverige.

Men medan politikerna utreder så kan vi alla göra vad vi kan för att få pensionsnivåerna mer jämställda i våra egna familjer. Det går faktiskt att göra en hel del.

Kristna Kamp på Minpension.se har lagt upp en rad bra tips. Det första, för er som är gifta, är möjligheten att föra över premiepensionen till er maka/make. Sedan har vi ett par av mina favoriter, nämligen att amortera och att dela på föräldraledigheten.  Alla tipsen läser du här.

Så nu är det bara att sätta igång. Ni kan mycket väl hinna före våra politiker med att göra era pensionsnivåer mer lika.