I långa loppet

 In Allmän pension, Avgifter, Framtida pension, ITP, Pension, Pensionsålder, Tjänstepension
Det finns fler likheter mellan pensionsförsäkringar och Vasaloppet än man kan tro. Foto: Vasaloppet

Det finns fler likheter mellan pensionsförsäkringar och Vasaloppet än man kan tro. Foto: Vasaloppet

Det gäller att vara långsiktig och uthållig, såväl när det gäller Vasaloppet som när det gäller dina pensionsförsäkringar. Under Vasaloppet finns ett antal spurtpriser längs vägen. De åkare som vinner dem vinner inte själva loppet. Det tycker jag att man ska ha i åtanke även när det gäller pensioner.

I dag känns det som att många jagar ”spurtpriser”. Varje kvartal eller möjligen år ska man ”maxa” sin avkastning. Senaste tiden har många försäkrings- och fondbolag publicerat vilken avkastning de hade förra året. Ju högre desto bättre, just förra året i alla fall. Men få visar hur det sett ut under längre perioder.

Det är när man går i mål som det gäller att vara bäst. Det gäller för Vasaloppsåkare efter nio mil såväl som för oss förvärvsarbetare efter cirka 30 år i arbetslivet. Visst vore det intressant att se hur olika försäkrings- och fondbolag presterat – inte på en månad eller på ett år – utan på 15, 20 eller 25 år! Så försäkringsbolagen – varför inte vara tydligare med vad för avkastning ni haft de senaste 15-20 åren?

Du som pensionssparare gör klokt i att titta långsiktigt på hur bolagen har presterat över en längre tidshorisont. Framtiden kan vi inte sia om, men en god avkastning över en 20-års period säger förmodligen mer om ett fond- eller försäkringsbolag en enstaka guldår. Det lönar sig i långa loppet.