Hurra – ännu fler får den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP!

 In Arbetsgivare, Avgifter, Framtida pension, ITP, Okategoriserat, Pension, Tjänstepension, Upphandling

Ungefär 2 100 personer varje månad under hela 2018! Så många fler privatanställda tjänstemän fick tjänstepensionen ITP, en ökning som verkligen glädjer. Och inte bara det: 36 nya företag per månad tecknade kollektivavtal under förra året och får en lösning som ger deras medarbetare mesta möjliga pension för varje krona de betalar in.

Idén med den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP är enkel: Så mycket som möjligt av det som arbetsgivarna betalar in till tjänstepensionen ska gå till de anställdas framtida pension, inte gröpas ur av administrationskostnader, avgifter och provisioner längs vägen.

Grejen med den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP är upphandlingarna. I höstas trädde den fjärde upphandlingen Collectum gjort sedan 2007 i kraft. Att vara 2,4 miljoner tjänstemän och 36 000 arbetsgivare ger ett starkt förhandlingsläge och låter oss sätta press på de som förvaltar tjänstepensionen för att sänka avgifterna.

När vi pratar avgifter kanske det inte låter så stort – vilken skillnad gör egentligen några procent hit eller dit? Men se det så här i stället: Upphandlingarna har pressat ned fondavgifterna med 78 procent. Och faktum är att det kan betyda hundratusentals kronor mer i pensionskapital när det är dags att lämna arbetslivet, jämfört med motsvarande tjänstepensioner på den öppna marknaden.

Att ha den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP betyder helt enkelt mer pension för pengarna. Det är ingen överdrift att säga att svenska företag med kollektivtal har en tjänstepension i världsklass för sina anställda tjänstemän. Så till alla nya tjänstemän och arbetsgivare i ITP-familjen säger vi – varmt välkomna!