Hur tänker du när du väljer?

 In Framtida pension, ITP, Pension, Tjänstepension

Dagligen gör du olika val. Vilka kläder du ska ha, vilken mat du ska äta till lunch eller vad du behöver handla med dig hem från affären. Inte direkt livsavgörande val. Men så finns det val som har större betydelse för ditt liv, till exempel vilken utbildning du ska gå, om du ska byta jobb, eller kanske om du och din partner ska skaffa barn. De valen påverkar ditt liv i hög grad, och troligen tänker du igenom rätt noga hur de påverkar dig.

Men tänker du någon gång på hur dina livsval påverkar din framtida lön, pensionen? Som när du väljer att ta ett ”friår”, eller två, för att åka runt i världen innan du börjar utbilda dig. Eller om du jobbar deltid under lång tid. Det är val som kommer att få påverkan på din pension.

Hur länge du är föräldraledig är ett annat val som många tror har stor påverkan på pensionen. Här kan du däremot vara lugn, så länge du har kollektivavtalad tjänstpension. Då kan du vara föräldraledig utan att pensionen påverkas i någon större utsträckning. Särskilt om ni delar lika på ledigheten. Vi har gjort beräkningar som vi presenterade i veckan på hur pensionen kan påverkas när du tar ut föräldraledighet. Läs mer om det här.

Se till att ta reda på hur dina livsval kommer att påverka din framtida lön – pensionen. Med kunskap kan du göra medvetna val och på så sätt även parera oönskade konsekvenser i framtiden. Ett bra ställe att börja lära dig om hur olika val påverkar pensionen är här på pratapension.se!