Hur länge vill, kan och måste vi jobba?

 In Allmän pension, Framtida pension, Pensionsålder

Pensionsåldersutredningens utredare Ingemar Eriksson lämnar över utredningen till socialförsäkringsministern Ulf Kristersson. Foto: Regeringskansliet

Vi på Collectum pratar ofta om pension – men under senaste tiden har ovanligt många andra också gjort det. En av anledningarna är att Pensionsåldersutredningen presenterade sitt förslag förra veckan.

Utredningens förslag att höja pensionsåldern till 69 år har väckt heta känslor på sina håll. Många orkar inte jobba så länge, invänder bland andra LO och SPF. Och enligt en undersökning från Avanza stödjer bara var tredje svensk förslaget om en glidande pensionsålder.

Svenskt Näringsliv ger både ris och ros men befarar att om man tvingar arbetsgivare att behålla personal upp till 69 år kan det leda till att företagen drar sig för att anställa äldre.

Många fackförbund och arbetsgivarorganisationer pekar på att det krävs samråd innan några beslut fattas. För självklart räcker det inte med att justera i pensionssystemet – arbetslivet och arbetsmarknaden i stort måste hänga med för att en ny pensionsålder ska bli verklighet.

För trots att pensionsåldern på papperet är 65 år går svensken i genomsnitt i pension redan vid 63. Ett första steg är att den faktiska pensionsåldern närmar sig 65-årsdagen innan vi börjar sikta på till exempel 75 år, som statsminister Fredrik Reinfeldt öppnade för förra året.

En annan reflektion är att det inte bara handlar om när man slutar jobba, utan också när man börjar jobba. Många som nu går i pension tog klivet ut i arbetslivet redan som 20-åringar, medan de som är unga i dag börjar tjäna in till sin pension först närmare 30-årsstrecket.

För att få en bra pension är det viktigt både hur länge och hur mycket man arbetar. Förutom att jobba under många år spelar det också stor roll om man jobbar heltid. Att välja en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension kan vara helt avgörande.

Debatten om pensionssystemet lär fortsätta – inte minst frågan är om pensionsålder är het. Det ska bli intressant att följa om utredningens förslag om höjd pensionsålder kommer att kunna genomföras.