Hundraåringen som ger mindre än hälften av den tidigare lönen

 In Allmän pension, Framtida pension, ITP, Pension, Tjänstepension

Vandrare_färgI dag för exakt 100 år sedan infördes den allmänna pensionen i Sverige. Det var en betydelsefull reform, men hundraåringen har sedan dess fått gott sällskap av tjänstepensionen och på senare tid fått se sin egen betydelse minska.

I helgen kunde TT berätta att var sjunde pensionär saknar tjänstepension, vilket innebär att en kvarts miljon pensionärer i genomsnitt bara har 43 procent av sin tidigare inkomst till förfogande. Nyheten baserade sig på färsk statistik från SCB samt beräkningar som vi på Collectum gjort.

Omsatt i reda pengar innebär 43 procent av en genomsnittlig inkomst på 25 424 kronor en allmän pension på 10 797 kronor. Med pensionsutbetalningen följer dock ingen instruktion om hur man lär sig att börja vända på slantarna.

Den nya statistiken visar hur viktigt det är att jobba hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Collectums beräkningar visar att en genomsnittlig pensionssparare får 6 000 kronor per månad i tjänstepension att lägga till den allmänna pensionen.

De extra pengar tjänstepensionen innebär kan vara skillnaden mellan att behöva tänka ekonomiskt från morgon till kväll och att kunna leva det liv man vill som pensionär.