Har du förlorat 1,3 miljoner i pensionskapital?

 In Flytträtt inom ITP, ITP, Tjänstepension

pensionsflyttTiotaggare kallas ibland de privatanställda tjänstemän som har en årslön över tio inkomstbasbelopp, motsvarande en månadslön på 47 200 kronor. Från juli 1990 har dessa haft möjlighet att flytta en del av tjänstepensionen ut ur ITP till egna lösningar.  I dag har cirka 65 000 personer av de 115 000 som har möjlighet att byta valt en alternativ ITP lösning. Många av dessa har säkert fått höra av en försäkringsmäklare att de får en ”skräddarsydd lösning just för dig”.

”Men det kan ha varit en dålig affär. En tiotaggare som gått ur systemet vid 40 års ålder kan ha över 1,3 miljoner kronor mindre i pensionskapital vid 65 års ålder än en person som stannat kvar i systemet som administreras av valcentralen Collectum. Det visar beräkningar som den globala löne- och pensionskonsulten AON Hewitt har gjort” skriver DN Ekonomi i en artikel.

Orsaken till det förlorade pensionskapitalet är de höga avgifterna på upp emot 2,5 procent. ”För att tiotaggarna skulle få kompensation för de högre avgifterna skulle det krävas en årlig genomsnittlig avkastning kring 9 procent, vilket är en mycket hög siffra i sammanhanget” , skriver DN.

Jag brukar ofta lyfta hur viktig avgiften är. Avkastningen spelar förstås också roll för pensionens storlek, men även om avkastningen i en fond varit bra historiskt är det ingen garanti för att den blir det även i framtiden. Avgiften är däremot känd på förhand och den betalar du år efter år, oavsett hur börsen går. En hög avgift i kombination med en medioker avkastning kan göra att ditt pensionskapital krymper som en isbit i juli.

Det  är  ofta väldigt svårt att få en bra insyn i de utbud och de avgifterna som mäklaren erbjuder. Det du behöver veta om det upphandlade utbudet inom ITP finns ett litet klick bort – det vill säga här.

”De här tiotaggarna livnär en hel industri”, säger Andreas Lauritzen, vd på AON Hewitt till DN. Om du är tiotaggare fundera på om du är en av dem.