Grattis Sverige, den 1 juli blir pensionsavgifterna ännu lägre!

 In Okategoriserat

Plånbok_färgDen 1 juli kan du som är privatanställd tjänsteman fira att du från och med nu får ännu lägre pensionsavgifter. Då träder nämligen Collectums nya upphandling av tjänstepensionsförvaltare för ITP i kraft.

I korthet innebär upphandlingen att 1,5 miljoner personer får bättre pensionsvillkor här och nu, och därmed en högre pension i framtiden.

Som jag tidigare skrivit om här och här har Collectum ställt krav på lägre avgifter och möjlighet till hög avkastning med resultatet att fyra försäkringsbolag inom traditionell försäkring och fem bolag inom fondförsäkring valts ut. Nu är till exempel avgifterna på de upphandlade fonderna hälften så höga som exakt samma fonder på den öppna marknaden.

Inom tjänstepensionen ITP finns en stor valfrihet för den pensionssparare som vill göra aktiva val. Fyra bolag som erbjuder traditionell försäkring för den som vill ha en trygg placering med garantier eller som inte vill vara så aktiv i sitt pensionssparande. Dessutom fem fondförsäkringbolag med nära hundra fonder att välja bland för den som vill vara aktiv och som vill lägga tid på att själv förvalta pensionen. Samtidigt kan den pensionssparare som inte aktivt vill välja alls också vara säker på att få en bra pension, tack vare upphandlingarna.

Hela Collectums rapport om upphandlingen kan du läsa här: Mer pension för pengarna – den tredje upphandlingens betydelse för pensionsspararna.