Gör Tjänstepensionens dag till din valdag

 In Arbetsgivare, Avgifter, Framtida pension, ITP, Okategoriserat, Pension, Pensionsvärlden, Tjänstepension, Tjänstepensionens dag, Upphandling

Jag var nyligen på ett seminarium och diskuterade samverkan i pensionsbranschen. Ett exempel på samverkan är Tjänstepensionens dag, som nu bara är några veckor bort. En viktig dag för alla oss som arbetar med pensioner förstås. Men ännu viktigare borde den vara för alla dem som har tjänstepension, och alla arbetsgivare som betalar för den. Numera är det ju många som insett att tjänstepensionen kommer att bli en allt viktigare del av den framtida pensionen – din framtida lön.

Ett sätt att göra fler medvetna om tjänstepensionens betydelse är att arbetsgivarna lyfter fram tjänstepensionen som en av de viktigaste personalförmånerna. Det verkar faktiskt som om allt fler företag också gör just det. Många väljer att uppmärksamma Tjänstepensionens dag genom att göra något kul. Tårta med lite pensionsmingel är något som förekommer på många företag den 27 september, har jag förstått.

I år känns Tjänstepensionens dag lite extra viktig för oss på Collectum. Genom den upphandling vi genomfört i år får tjänstemännen med ITP en ännu bättre tjänstepension. Ett par dagar efter Tjänstpensionens dag, den 1 oktober, blir de nyupphandlade ITP-försäkringarna valbara.

En artikel i Dagens Industri i helgen uppmärksammade just våra upphandlingar och effekten de haft på avgifterna. ”Fonderna som nu är valbara inom tjänstepensionen ITP kostar i snitt 0,3 procent i årlig avgift, vilket är mindre än en tredjedel av vad samma fonder kostar på den öppna fondmarknaden” skriver tidningen.

Som en följd av upphandlingen fick runt 200 000 tjänstemän i början på juli ett brev från oss på Collectum om att de kan göra ett nytt val. De som fick brevet har hela eller delar av sin tjänstepension ITP i ett försäkringsbolag som inte blev utvalt i upphandlingen. En påminnelse till dem som ännu inte gjort något nytt val går ut från oss i dagarna.

Om du hör till dem som fått ett brev från oss, öppna och läs det och bestäm var du vill att din tjänstepension ska placeras från den 1 oktober. Och vill du vara säker på att ditt val ska komma in i tid, är en bra hållpunkt att göra det senast på Tjänstepensionens dag!