Före, vid eller efter 65 – när kommer du gå i pension?

 In Pension, Pensionsålder, Tjänstepension

Tänker du gå i pension före 65 års ålder, vid 65 eller ska du jobba fram till 67 års ålder? Eller planerar du kanske att arbeta ännu längre innan det är dags för pension?

Tidigare i juni lät vi Sifo ställa frågan ”Vid vilken ålder tror du att du kommer att gå i pension?” till 1 000 svenskar. Det visar sig att fler tror att de kommer att fortsätta jobba efter 65 jämfört med hur det såg ut när vi ställde samma fråga år 2010.

I årets undersökning svarade hela 36 procent att de tror att de kommer att fortsätta jobba efter 65 års ålder. Det är en ökning med 11 procentenheter jämfört med år 2010.

Eftersom Almedalsveckan stundar har vi även undersökt hur det ser ut mellan de politiska blocken. Det visar sig att 40 procent av de borgerliga väljarna tror att de kommer att jobba efter 65. Motsvarande siffra bland de rödgröna sympatisörerna är 33 procent.

Det verkar som att budskapet om att man behöver jobba i många år för att få en bra pension har gått fram. För vissa innebär det kanske att man måste arbeta lite längre än vad man hade tänkt från början.

Ytterligare saker att tänka på för att få en bra pension är att jobba heltid, eller åtminstone inte deltid under allt för många år, och att välja en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Är du du egenföretagare bör du tänka på att själv teckna en tjänstepension. Dessa val kan vara helt avgörande för att få ett bra liv som pensionär.

Infografik_Pensionsalder