Flytta eller inte flytta det är frågan:

 In Okategoriserat

Utanför mitt köksfönster har jag ett fågelbord. Under hösten har några fåglar flyttat söderöver, för att i vår återkomma. Andra fåglar har dykt upp norrifrån för att smaka på det som bjuds. Faktum är att för mig har det blivit extra mycket funderingar kring flyttar i höst. Även om mina flyttfunderingarna är av annat slag än fåglarnas flytt söderöver.

I höst har ju flyttfrågan för pensioner diskuterats mycket både i media och i riksdagen. Det har efter flera år resulterat i att vi har fått en ny lag som underlättar mycket om man vill flytta sitt tjänstepensionskapital från ett försäkringsbolag till ett annat.

Inom ITP har man kunnat flytta sin ITPK och sin ITP till låga priser sen 2007

Men bland de tjänstemän som har pensionskapital som tjänats in innan vi på Collectum började upphandla tjänstepension så är det inte så många som har flyttat.

Det är det bara knappt tre av tio, 28 procent, som har utnyttjat möjligheten och därmed fått lägre avgifter. Det är lite synd att inte fler uppmärksammat det eftersom man genom att flytta pengarna till upphandlade fonder med betydligt lägre avgifter, kan de öka sin framtida pension.

Faktum är att 7,5 miljarder kronor försvinner på grund av onödigt höga pensionsavgifter och utebliven avkastning under en tioårsperiod. Det visar våra nya beräkningar.

Så om du funderar mycket kring fonder och avgifter så erbjuder ITP-planen extra fördelaktiga och redan ”nerprutade” avgifter tack vare den upphandling vi gjorde förra året

Det är dessutom inte så svårt att flytta ditt tidigare intjänade pensionskapital till ett av de försäkringsbolag som Collectum har upphandlat under 2018.

  1. Genomför flytten genom att logga in med Bank-ID på collectum.se. Du kan också skriva ut en blankett som du fyller i och postar till Collectum.
  2. Inom några dagar får du uppgifter om värdet på det kapital du kan flytta.
  3. Om du vill genomföra flytten behöver du inte göra något mer. Du har tio dagar på dig att avbryta flytten, om du ångrar dig.

Klart! Sen är det bara att ta del av de nya, lägre avgifterna på hela ditt pensionskapital.