Ett möjligheternas år för pensionssystemet

 In Obligatorisk flytträtt, Pension, Premiepension, Tjänstepension

”Årsskiftet har precis passerat men man kan redan nu utnämna 2013 till det stora renoveringsåret för våra pensionssystem.” Så skrev Svenska Dagbladet tidigare i veckan under rubriken Därför blir 2013 året då pensionfrågan briserar. Den slutsatsen drar tidningen utifrån bland annat följande tre processer som råkar sammanfalla i år:

  • Den livligt debatterade Livförsäkringsutredningen är ute på remiss till slutet av februari. Collectum tror inte på obligatorisk flytträtt till bolag som inte har upphandlats, något vi har utvecklat bland annat i en replik på DN Debatt.
  • Under många år har uppslutningen kring den så kallade fempartiöverenskommelsen om pensionssystemet verkat självklar. Men nu finns tecken på att Socialdemokraterna börjar bryta sig loss, bland annat genom att ifrågasätta premiepensionssystemet.
  • I april kommer slutbetänkandet från Pensionsåldersutredningen om sätt att underlätta för äldre att fortsätta arbeta efter 65. Det kan innebära utmaningar för många avtal på arbetsmarknaden.

Det är bra att pensionssystemet diskuteras. Oavsett vilka förändringar det kommer leda till framöver är vi övertygade om att tjänstepensionen kommer att fortsätta vara en viktig del av den framtida pensionen. Collectum kommer fortsätta att bidra till att de privatanställda tjänstemännen får så hög pension som möjligt. Det är vårt nyårslöfte – varje år.