Egenföretagare, se om ditt hus!

 In Framtida pension, ITP, Pension, Pensionsvärlden, Tjänstepension, Tjänstepensionens dag

Den 27 september är det Tjänstepensionens dag. Den dagen pushar vi i pensions- och försäkringsbranschen lite extra för att du ska uppmärksamma tjänstepensionen – den allt viktigare delen av din framtida lön.

Men tjänstepension innebär inte bara pengar när du går i pension. En viktig del i tjänstepensionen är sjukpensionen. Det är den som här och nu ser till att du får lite mer i plånboken om du blir långvarigt sjuk.

I år uppmärksammas Tjänstepensionens dag med ett antal filmer där komikern Messiah Hallberg funderar över tjänstepension. I en av filmerna blir han smärtsamt medveten om att han saknar tjänstepension. Tyvärr är det väldigt många med eget företag som har det precis likadant, nämligen inget skydd alls, vare sig om de blir sjuka eller den dagen de blir pensionärer. Jag har träffat dem som har eget företag och som har tecknat tjänstepension för sina anställda, men själva varken har sjuk- eller ålderspension.

Att det är Minpension.se man går till om vill veta vad pensionen kan komma att bli, börjar bli allmän kännedom. Men var hittar jag vilken sjukpension jag får om jag blir sjuk? Jo, på Ersättningskollen kan du se hur mycket ersättning du kan få om du skulle bli långvarigt sjuk. Glädjande nog är det allt fler som hittar dit.

Särskild du som är egenföretagare bör gå in och se vad du får om du inte har tecknat en sjukpension för dig. Jag brukar säga att det första du som egenföretagare bör skaffa är en sjukpensionsförsäkring. Ett argument som dyker upp är att man inte har råd, och dessutom skulle företaget inte fungera om man var tvungen att vara hemma.

Jag skulle nästan säga att om du som egenföretagare inte har råd med en sjukpensionsförsäkring, så ska du fundera på om du alls ska driva företag! För har du ingen sjukförsäkring har du inte råd att vara sjuk. Och sjukdom är inget man kan planera. Sjukpensionen är till för att du ska kunna betala dina löpande räkningar ifall du skulle bli sjuk och företaget inte fungerar utan dig.

Så tänk till före, se till att du har en tjänstepension även om du är egenföretagare. Då slipper riskera en lika obehaglig överraskning som Messiah.