Dyrt att flytta tjänstepensionen på öppna marknaden

 In Avgifter, Flytta pensionskapital, Flytträtt inom ITP, Framtida pension, ITP, Okategoriserat, Pension, Pensionsvärlden, Tjänstepension

”Trots lagstadgad fri flytträtt för tjänstepension kan det kosta upp till 30 000 kronor att flytta ett tjänstepensionssparande på en miljon kronor”, skrev Joel Dahlberg i SvD Näringsliv igår och hänvisar till en ny beräkning från Collectum.

Det är viktigt att kunna flytta sina pengar och välja en ny förvaltare, om man så vill. Inom tjänstepension ITP har vi sett till att det är både enkelt och billigt att genomföra en kapitalflytt. Att flytta sina pengar från ett bolag till ett annat inom tjänstepensionen ITP kostar aldrig mer än 500 kronor. Flera av bolagen tar inte ut någon flyttavgift alls.

Ute på öppna marknaden ser det däremot annorlunda ut – där kan det bli en dyr affär att flytta sitt kapital. Det beror på att det är vanligt att försäkringsbolag och banker tar dels en fast avgift, dels en procentandel av kapitalet för att genomföra flytten.

Det finns en lagstadgad fri flytträtt för tjänstepension, men i dagsläget ingen reglering för hur mycket förvaltaren får ta ut. I praktiken kan det skapa inlåsningseffekter eftersom det helt enkelt kan bli för dyrt att byta försäkringsbolag. Visst finns det en faktisk kostnad för försäkringsbolagen för att flytta kapitalet, men kostnaden som tas ut kan många gånger misstänkas vara långt över verklig kostnad.

Den pressade flyttkostnaden inom tjänstepensionen ITP är ytterligare ett exempel på vilket starkt förhandlingsläge det innebär att vara två miljoner tjänstemän och 35 000 arbetsgivare. Tillsammans ser vi till att tjänstepensionen ITP ger mesta möjliga pension för pengarna.