Det blir inte alltid som man tänkt sig

 In Allmän pension, Arbetsgivare, Framtida pension

Du planerar och ser en bild framför dig hur det ska bli när det är klart, men så händer det något som du inte förutsett. Ofta något som absolut inte funnits i dina funderingar och planer.

Det gäller såväl i som utanför arbetslivet. Fisken du åkte ut för att ”ta upp” högg inte så det fick blir korv istället. Resan du skulle göra fick du ställa in eftersom du blev sjuk. Jobbet du trodde du skulle få fick någon annan.

Men vissa saker kan man dock försäkra sig mot i det fall att planerna inte håller. Du har kanske tecknat en reseförsäkring om du skulle bli sjuk när du ska åka iväg på den där utlandssemestern.

Du kanske har tecknat en assistansförsäkring, så att om bilen plötsligt står där så får du hjälp och en lånebil under tiden bilen repareras.

Men hur gör du när du söker jobb? Frågar du om företaget har tjänstepension? Troligen gör du inte det. Och ändå är tjänstpension ett av de viktigaste skydden du behöver ha i ditt liv. Långt viktigare är rese- och assistansförsäkringar.

För vad händer om du blir sjuk en längre tid? Utan tjänstepension får du bara sjukersättning från Försäkringskassan. För en person med en lön på 26 000 kronor i månaden blir det en skillnad på ca 2 600 kronor per månad mellan den som har tjänstepension och den som inte har. Skulle du ha en lön på 34 000 kronor är skillnaden ca 7 000 kronor i månaden.  Till det kommer alla de premier som fortsätter att betalas in till din pensionsförsäkring om du har tjänstepension och som du går miste om ifall du inte har det. Det kan bli mycket pengar om du är sjuk länge.

Vill du se vad skillnaden blir för just dig så kan jag rekommendera ersattningskollen.se. Där kan du själv knappa in din lön och se vilken sjukpension du skulle få.

Så glöm inte en av de viktigaste frågorna när du söker jobb, nämligen ”Vad innehåller er tjänstepension?”. Blir svaret ”Vi har ingen”, se till att du får en tjänstepension eller se om det finns ett annat företag som har tjänstepensionsförsäkring du kan få jobb hos.

För oavsett hur du planerar så blir det inte alltid som man tänkt sig.