Att följa en checklista kan förstås vara lättare sagt än gjort. Givetvis är det annat i livet som också spelar in. Vilken lön du har, till exempel. Men det är bra att ha koll på vad som är viktigt, och att fundera på vad du kan påverka!
Tjänstepensionen kommer att bli en allt viktigare del av den totala pensionen. Försök därför välja en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension redan när du tar klivet ut i arbetslivet. Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension.
Har ni inte tjänstepension på din arbetsplats bör du
Se till att du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande, och på ditt privata sparande om du har ett sådant. Om du anlitar en rådgivare bör du alltid ta redan på vad det kostar och hur det påverkar din pension.
En skillnad på några tiondels procent i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad när du går i pension. På pensionsmyndigheten.se kan du räkna på hur avgifterna påverkar din pension.
Alla har inte möjlighet att jobba heltid. Alla har inte heller möjlighet eller ork att jobba långt upp i åldern. Men det är bra att vara medveten om att hur mycket och hur länge du har jobbat i livet har betydelse för hur stor din pension blir.
Har du och din partner jobbat olika mycket kan en av er kompensera den andra genom att föra över sin premiepension. Läs mer om det på pensionsmyndigheten.se.
Så länge din familj är i behov av ekonomisk hjälp ifall du skulle gå bort, är det bra att ha så kallade efterlevandeskydd. När det behovet inte längre finns, till exempel när barnen blivit vuxna, bör du välja bort skydden för att istället höja din egen pension.
Gör det till en vana att gå in på minpension.se en gång per år för att få en samlad bild över hur stor din pension kan bli. Ju bättre koll du har, desto mindre oro kommer du att känna kring din pension.
Inkomsterna under ditt liv påverkar hur mycket du får i pension. Vilka val du gör längs vägen kan få betydelse. Kort kan man säga att ju längre tid du arbetar och ju högre lön du har desto högre pension kommer du att få.
Har du bytt jobb några gånger kan du ha flera tjänstepensionsförsäkringar, kanske inom olika avtal (t.ex. privat, statligt eller kommunalt). Logga in på Minpension.se för att få en bild av hela din pension.
Är du osäker på om du har tjänstepension? Här är de vanligaste kollektivavtalade pensionerna. Är du fortfarande osäker, kolla med din arbetsgivare.
Om ni inte har kollektivavtal på din arbetsplats, se till att förhandla om tjänstepension med din arbetsgivare.
Hos valcentralen Collectum finns mer information om tjänstepensionen ITP. På Mina sidor ser du dina egna uppgifter. Mer om den allmänna pensionen kan du läsa på Pensionsmyndigheten.
Få koll på helheten
Bästa sättet att få koll på pensionen är att göra en personlig prognos. Du kanske blir glatt överraskad!
För dig som är tjänsteman i privat sektor finns personlig hjälp att få på radgivningstjanst.se
Du som är privatanställd tjänsteman med kollektivavtal gör dina tjänstepensionsval hos Collectum.
Du som är privatanställd arbetare med kollektivavtal gör dina tjänstepensionsval hos Fora.
Du som är anställd i kommun eller region gör dina tjänstepensionsval hos Valcentralen eller Pensionsvalet.
Du som är statligt anställd gör dina tjänstepensionsval hos Statens tjänstepensionsverk.