Blivande pensionär? Ge dig själv en guldkant i present

 In Återbetalningsskydd, Familjeskydd, Framtida pension, ITP, Pension, Pensionsålder, Tjänstepension

Försommaren är den födelsedagstätaste säsongen på året. Det innebär att extra många svenskar firar pensionsdags i dagarna. Just därför tycker jag att det är på sin plats att tipsa om en present som många jubilarer borde fundera på att ge sig själva.

Presenten jag syftar på är den pensionsökning som eventuellt kan göras genom att se över sina pensionsval. Många går helt i onödan miste om extra pensionspengar genom att behålla sitt återbetalningsskydd när de går i pension.

Skandia presenterade nyligen en undersökning som visade att bara knappt var femte nybliven pensionär känner till om de har återbetalningsskydd i sin tjänstepension eller inte. Det är sorglig statistik med tanke på att det går att öka pensionen med upp till 20 procent om återbetalningsskyddet tas bort vid livslångt uttag av pensionen.

Att ha återbetalningsskydd innebär att din intjänade tjänstepension går till din familj om du går bort. Men om dina vuxna barn klarar sig fint på sina egna inkomster är det bara onödigt att du får en lägre pension för deras skull.

Allra senast som blivande pensionär är det hög tid att ställa sig frågan om återbetalningsskyddet verkligen behövs – precis som du bör fundera på om familjeskyddet är nödvändigt att ha kvar när barnen är på väg ut ur boet. (Mer om vad de olika valen innebär kan du läsa här.)

Jag hoppas förstås att du som fyller pensionär får många fina presenter och varma gratulationer, men en rejäl pensionsökning är en alldeles utmärkt gåva till dig själv som dessutom räcker länge.