Bli inte den ofrivillige flyttaren

 In Försäkringsförmedlare, Framtida pension, ITP, Tjänstepension

Häromdagen skrev ekonomijournalisten Dan Lucas i Dagens Nyheter om en god vän till honom som flyttat sin tjänstepension till ett dyrare alternativ efter ett samtal med en rådgivare på banken. Vännen hade utan att han visste om det godkänt flytten i samband med att han skaffade ett nytt konto och bankkort. Dan Lucas skriver:

”Rådgivaren har självfallet brutit mot god sed och borde egentligen inte få ha kvar jobbet. Ändå är inte min väns berättelse unik.”

Fyra av tio, 40 procent, av dem som flyttat sin pension genomförde flytten efter rådgivning eller information från en bank eller försäkringsmäklare, enligt en undersökning som vi på Collectum beställt. Vad som sägs under ett möte med en rådgivare kan med andra ord bli väldigt viktigt för din framtida pension.

De flesta rådgivare vill sina kunders bästa men vi tycker, precis som Dan Lucas, att det ändå är bra att vara vaksam när man tar emot råd om sin pension.

Så när du får ett förslag om förändringar i ditt tjänstepensionssparande från din rådgivare, ställ då tre frågor:

·         Hur påverkas mina kostnader av förslaget?

·         Hur påverkas mina risker av förslaget?

·         Vad tjänar rådgivaren eller banken på förslaget?

Om du får svar på de tre frågorna har du större möjligheter att göra ett medvetet val som du är trygg med, i stället för ett ofrivilligt val som bara banken tjänar på.