Behöver du verkligen ett återbetalningsskydd hela livet?

 In Återbetalningsskydd, ITP, Pension, Tiotaggare, Tjänstepension

Många väljer att lägga till ett återbetalningsskydd på sin tjänstepension. Återbetalningsskyddet känns ofta tryggt när man har familj, men många glömmer att tänka över om det verkligen behövs när barnen vuxit upp eller när man själv blivit pensionär.

Många som närmar sig pensionen har dessutom dålig koll på att de faktiskt har ett återbetalningsskydd som gör att man får mindre i pension själv. Förra året presenterade Skandia en undersökning som visade att bara 20 procent av de nyblivna pensionärerna kände till om de hade återbetalningsskydd i sin tjänstepension eller inte. Detta trots informationen på alla de värdebesked som skickas ut årligen.

Vi på Collectum har räknat på hur mycket ett återbetalningsskydd påverkar din ålderspension. Till exempel skulle en ingenjör med tjänstepension (ITP 1), med en slutlön på 56 400 kronor i månaden, få 36 000 kronor i månaden i pension om han eller hon haft återbetalningsskydd. Utan återbetalningsskydd i tjänstepensionen  får ingenjören 2 200 kronor mer i månaden – det vill säga 38 200 kronor i månaden. På ett år blir det hela 26 400 kronor extra till den egna pensionen.

Tabell

Min uppmaning är därför att du absolut senast inför din pensionering ställer dig frågan: Behöver jag verkligen ett återbetalningsskydd eller vill jag ha högre pension själv?