Är ITP den framtida modellen för PPM?

 In ITP, Premiepension, Tjänstepension

Häromdagen stämde Erik Helmerson på Dagens Nyheters ledarsida in i kören som är kritisk till valfriheten i dagens allmänna pensionssystem.  I inledningen refererar han till ett brev han fått från oss på Collectum där han ombeds ta ställning till sitt val av försäkring – något som han inte har lust med.

Erik Helmerson drar paralleller mellan den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP och premiepensionen PPM och beskriver känslan av maktlöshet som systemens valfrihet skapar. ”Sällan känner man sig så frustrerad när man ställs inför ett stort, krångligt val med en uppsjö alternativ som man inte anser sig ha resurser att utvärdera”, skriver han.

Som alternativ till premiepensionens ”halvvärld av höga avgifter, oseriösa rådgivare och komplicerade jämförelseparametrar” efterlyser han ett system med hanterbara valalternativ där ”även den som inte vill göra aktiva val får del av systemets fördelar”.

Det är just på de principerna som tjänstepensionen ITP:s valbara delar, ITP1 och ITPK, är uppbyggda. I vår  replik som publicerades i Dagens Nyheter den 1 september menar vi att Erik Helmersons jämförelse mellan ITP och PPM därför är en smula olycklig.

Collectum upphandlar tjänstepensionsförvaltare utan eget vinstintresse och på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK. Upphandlingen innebär att pensionsspararna fritt kan välja mellan fyra bolag inom traditionell försäkring och fem fondförsäkringsbolag som tillsammans erbjuder nästan 100 kvalitetssäkrade fonder. Och den som inte vill göra aktiva val får sina pengar placerade i ett tryggt och förmånligt ickevalsalternativ. Även den som inte gör ett val väljer alltså rätt.

Våra upphandlingar har dessutom satt press på en bransch som ogärna sänker avgifterna, och resultatet är halverade avgifter för pensionsspararna.

Vi på Collectum menar att tjänstepensionen ITP i själva verket kan ses som en modell för hur PPM-systemet skulle kunna förenklas enligt Erik Helmersons önskemål – med valfrihet inom ett kvalitetssäkrat utbud, dessutom med en trygghet för den som inte har lust att välja.