Är du klok som en pudel?

 In Allmän pension, Återbetalningsskydd, Framtida pension, ITP, Pension, Pensionsvärlden, Tjänstepension

I sommar har mitt liv handlat om tre P: pension, passion och pudlar. Som kanske framgått här i bloggen är jag passionerat intresserad av pensioner. Min andra passion, pudlar, brukar däremot inte få utrymme här. Men nu är det pudlarnas tur!

I sommar har vi skaffat en ny valp till vår lilla flock. Att ha hund, och särskilt pudel, är härligt och mycket lärorikt.

Pudlar är både intelligenta och lättlärda. Det är inte för inte det heter ”klok som en pudel”. Tänk om vi människor alltid var lika glada, nyfikna och villiga att lära nytt som hundar!

När det kommer till att sätta oss in i pensionen skulle vi ha nytta av lite nyfikenhet. Många i försäkringsbranschen och även i tidningarna pratar om att pensioner är svårt. Nu i sommar skrev exempelvis Britta Svensson i Expressen att pensionssystemet är raketforskning. Så svårt är det naturligvis inte.

Pudelns kärna är att många tror att pensioner är tråkigt. Och det som är tråkigt vill man inte lära sig. Men jag blir inte särskilt förvånad när jag hör att folk ändrar sig och tycker att pensioner är intressant när de väl sätter sig ner och tittar på sin pension. För det är enklare och roligare än vad många tror.

Har man koll blir man ofta också mindre orolig. Vi presenterade i början av augusti en undersökning som glädjande nog visade att sju av tio privatanställda tjänstemän känner sig lugna när de tänker på sin framtida ekonomi som pensionär.

Här är några tips för dig som är nyfiken och vill få bättre pensionskoll:

  1. Säkra din tjänstepension. Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension.
  2. Skaffa dig en samlad pensionsbild. På minpension.se kan du få överblick och göra din egen pensionsprognos.
  3. Välj och välj bort. Att ha återbetalningsskydd fram till pensionsåldern är en trygghet för familjen och sänker inte din pension nämnvärt. Fyll på med familjeskydd om din familj behöver mer. Fundera sedan på att ta bort återbetalningsskyddet när du väl går i pension, eftersom det kan öka din pension med upp till 20 procent.

Var lika klok och nyfiken som en pudel och skaffa dig koll på din framtida lön! Det vinner du på i längden.