Är du försäkrad för ett långt liv?

 In Allmän pension, Framtida pension, ITP, Pension, Pensionsålder, Pensionsvärlden, Tjänstepension

Att de som idag är på väg in i pension kommer att leva längre än dagens pensionärer är ett känt faktum. Dessutom kommer de som nu är på väg in i arbetslivet att leva ännu lite längre.
Frågan som många ställer sig är hur vi ska kunna ha en pensionsnivå som är så pass hög att vi kan klara oss under tiden som pensionär.

Vid 65 år finns det inte längre krav från samhället att vi ska jobba. Det är nämligen då garantipensionen börjar betalas ut. Om vi vill kan vi fortsätta att arbeta till 67 år enligt gällande lagar. Men oavsett när vi slutar så kokar frågan ner till vilken nivå vill vi ha på vår pension. Är det 50, 60 eller kanske 70 procent av den lön du har nu som just du tycker är tillräcklig?

Det är många som har synpunkter på vilken nivå som är rimlig. Det kan vara Pensionsmyndigheten, försäkringsbolag, banker, staten eller någon i din omgivning, men i slutändan är det ändå du själv som beslutar vad du anser vara tillräckligt.

Det blir också du som får ta beslut om hur du ska nå ditt uppsatta mål. Från den allmänna pensionen kan du räkna med att få cirka 45–50 procent på lön upp till cirka 37 000 kronor i lön. I övrigt så är det upp till dig att se till att fylla på, och då är en tjänstepension naturligtvis det första du ska se till att du har. Andra sätt att påverkar pensionen är hur länge du arbetar och om du jobbar heltid. Men som sagt, det är du som ska hitta en lösning som passar dig. Det viktiga är att du är medveten om hur valen slår på pensionen.

Se ditt pensionssparande som ett skydd för ditt långa liv. Pengarna ska du ha istället för lön när du inte längre arbetar. För de flesta av er kommer att leva mycket längre än ni tror.
Så ta en stund och fundera på vilken pensionsnivå som passar dig. På Minpension.se får du koll på din samlade pension. Om du har tjänstepensionen ITP kan du dessutom få hjälp av PTK Rådgivningstjänst. Jag lovar att det är snabbare och enklare än vad du tror.