Är du en soffliggare? Känn dig trygg över att du har en bra tjänstepension

 In Avgifter, ITP, Tjänstepension

Många jag pratar med berättar om hur svårt det är att veta hur man ska välja att placera sin tjänstepension. Men det är inte så svårt som man kan tro. För att göra det lättare så har Collectum, på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK, valt ut de försäkringsbolag som får förvalta tjänstpensionen och ställt krav på låga avgifter, finansiell stabilitet och möjlighet till hög avkastning.

Det innebär helt enkelt att mer av det som din arbetsgivare betalar in till din tjänstepension går till din plånbok istället för till förvaltarnas avgifter.

Men vi vet att många helt enkelt inte vill välja. Därför har vi sett till att de som inte väljer har ett tryggt och bra pensionssparande. Gör man inget val förvaltas pengarna i Alecta Optimal Pension, som har marknadens lägsta avgift på 0,13 procent. Dessutom innehåller den en garanti så att pensionsspararen minst får tillbaka inbetalade pengar vid pensionering.

Vi vet också att 80 procent av dem som väljer fondförsäkring stannar kvar i den entrélösning som försäkringsbolagen har. Därför har vi sett till att de anpassas efter ålder. Det betyder att risken trappas ned ju äldre man blir, så att sparande blir tryggare. Dessutom blir avgiften lägre, vilket innebär att ännu mer går till pensionen istället för till förvaltarnas avgifter.

Så alldeles oavsett om du väljer eller om du är en ickeväljare så har du gjort det bästa valet av alla. Eftersom du jobbar hos en arbetsgivare som betalar tjänstpensionen ITP för dig.

Nu tar jag semester och åker ut i skärgården. Så bloggandet får vila ett tag, men jag hoppas att du tittar in här igen i mitten av augusti. Ha en skön sommar!