Apropå ”stora visningshelgen”

 In Flytta pensionskapital, Flytträtt inom ITP, ITP, Pension, Tjänstepension

De sista helgerna nu i januari har det varit full rulle på lägenhets- och husvisningar. Många startar året med funderingar på att flytta med förhoppningar om ett nytt och bättre boende. Men att hitta ett ”bättre boende” för sina pensionspengar är det alldeles för få som funderar på.

Sedan 2008 har endast drygt en av tio tjänstemän flyttat sina redan intjänade pensionspengar i tjänstepensionen ITP. Det är alldeles för få, enligt mig. För de som inte flyttat beräknas 4,6 miljarder kronor försvinna i onödiga avgifter till försäkringsbolagen och utebliven avkastning under en tioårsperiod.

Vi på Collectum upphandlar tjänstepensionsförvaltare för ITP-pensionen. Det har resulterat i bland annat halverade avgifter. Genom att flytta redan intjänade pensionspengar och ta del av de nya sänkta avgifterna kan de privatanställda tjänstemännen se till att mer pengar går till den framtida pensionen i stället för att hamna hos försäkringsbolagen eller försäkringsförmedlarna.

Eftersom tjänstepensionen är en viktig del av den totala pensionen som man ska leva på så bör alla, med jämna mellanrum, se över var pensionspengarna är placerad och vilka avgifter som man betalar för förvaltningen.

Om du har en gammal traditionell försäkring däremot kan det vara värt att tänka ett varv till. Då kan du nämligen ha bra garantier som kan vara värda att behålla.

Du kan läsa lite mer om vår undersökning om hur många som flyttat och effekterna här.

Du kan läsa mer om hur du gör för att flytta ditt kapital här.